Δερματολογία / Δερματοχειρουργική


Εμφυτεύματα (ρυτίδες, ανανέωση προσώπου ή τραχήλου, ραχειακή επιφάνεια χειρών)

Υαλουρονικό Οξύ

Όσο περνάει ο καιρός πολλοί άνθρωποι όσο νεότεροι φαίνονται τόσο καλύτερα αισθάνονται. Ωστόσο η γήρανση είναι μια ασταμάτητη διαδικασία και όσο το σώμα γερνάει άλλο τόσο γερνάει και το δέρμα και κατά συνέπεια η εμφάνισή του και τα χαρακτηριστικά του αλλάζουν. Η ηλικία, οι ορμόνες, η έκθεση στον ήλιο καθώς και το κάπνισμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη γήρανση προκαλώντας λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Το δέρμα γίνεται πιο εύθραυστο και λιγότερο ελαστικό. Με το πέρασμα των χρόνων η περιεκτικότητα του δέρματος σε υαλουρονικό οξύ μειώνεται. Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα δομικό μακρομόριο του δέρματος και έχει την ικανότητα να κάνει κατακράτηση νερού ώστε να ενυδατώνεται το δέρμα και να προσδίδει όγκο ώστε να καλύπτει το εύρος των ρυτίδων. Ενόσω συμβαίνουν όλες αυτές οι αλλαγές , η βαρύτητα συνεχίζει το έργο της τραβώντας το δέρμα προς τα κάτω, δημιουργώντας πτυχώσεις. Μεταξύ των διαθέσιμων επιλογών για τη θεραπεία των γραμμών και των ρυτίδων τα εμφυτεύματα του δέρματος που περιέχουν υαλουρονικό οξύ είναι η πιο δημοφιλής επιλογή διότι μειώνει αποτελεσματικά τα σημάδια της γήρανσης και ενυδατώνει τους ιστούς του δέρματος. Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιείται είναι καθαρό, μη ζωικό, δεν είναι μόνιμο καθώς βιοδιασπάται φυσικά μέσω του οργανισμού και είναι σχεδόν πανομοιότυπο με αυτό που παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό το λόγο ο κίνδυνος για αντίδραση υπερευαισθησίας είναι ελάχιστος.
Με το ενέσιμο υαλουρονικό οξύ μπορούμε:

  1. Να λειάνουμε μέτριες και βαθιές ρυτίδες, όπως αυτές που βρίσκονται μεταξύ της μύτης και της γωνίας του στόματος.
  2. Να ενισχύσουμε τον όγκο των χειλιών, τον επαναπροσδιορισμό του σχήματος των χειλιών καθώς και τη θεραπεία των κάθετων γραμμών και πτυχώσεων στις γωνίες του στόματος με απόλυτα φυσικό τρόπο.
  3. Να αποκαταστήσουμε τον όγκο και βελτιώσουμε σημαντικά το περίγραμμα του προσώπου.

Η θεραπεία μπορεί να ολοκληρωθεί σε μόλις 30΄ λεπτά και μετά μπορείτε να γυρίσετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα είναι άμεσο. Η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να εξαρτάται από την ηλικία, το σημείο όπου γίνεται η θεραπεία, την ποιότητα του δέρματος καθώς και από τον τρόπο ζωής. Ωστόσο τα αποτελέσματα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και ένα έτος μετά τη θεραπεία. Μετά την έγχυση, ίσως εμφανιστεί ελαφρά ερυθρότητα γύρω από το σημείο όπου εφαρμόστηκε η θεραπεία. Αν παρουσιαστούν παρενέργειες είναι ήπιες, εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες και μπορούν να καλυφθούν με make up ή concealer. Ο ιατρός μελετώντας το ιστορικό σας θα μπορέσει να κρίνει αν είναι η κατάλληλη μέθοδος για εσάς, δεδομένου ότι υπάρχουν και ορισμένες αντενδείξεις για τη χρήση του υαλουρονικού οξέος, όπως: αυτοάνοσα νοσήματα, φλεγμονές στο σημείο της έγχυσης, παρενέργειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του θηλασμού κ. ά. . Ο γιατρός θα σας δώσει συμβουλές για πριν και μετά τη θεραπεία

Ρυτίδες

Οι ρυτίδες είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε όλοι. Ο χρόνος, οι επαναλαμβανόμενες συσπάσεις των μυών του προσώπου και η συνεχής έκθεσης στον ήλιο, μειώνουν σταδιακά την ελαστίνη και το κολλαγόνο που διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση και επιδείνωση των ρυτίδων. Πέρα από τη φυσιολογική γήρανση της επιδερμίδας, ο βασικότερος λόγος για την εμφάνιση και επιδείνωση των ρυτίδων είναι οι εκφράσεις που κάνουμε συνέχεια στο πρόσωπό μας, που τελικά προκαλούν τις ρυτίδες έκφρασης. Η αισθητική ιατρική έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο τα τελευταία χρόνια στην καταπολέμηση των ρυτίδων και οι θεραπείες που χρησιμοποιεί έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Τώρα, χάρη σε μια νέα φαρμακευτική αγωγή οι ρυτίδες έκφρασης μπορούν να μειωθούν σημαντικά! Η θεραπεία αυτή είναι η Νο 1 σε όλο τον κόσμο μια και συνδυάζει θεαματική βελτίωση, ελάχιστο χρόνο εφαρμογής, αναστρέψιμο αποτέλεσμα και χαμηλό κόστος. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πιο φρέσκο και δροσερό πρόσωπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η διαδικασία διαρκεί μόλις 10 λεπτά!

Ποιος είναι ο μηχανισμός λειτουργίας της θεραπείας αυτής;

Ο μηχανισμός λειτουργίας συνίσταται στον περιορισμό της ακούσιας λειτουργίας των μυών που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες. Έτσι αν στο πρόσωπο δεν έχουν ακόμη σχηματισθεί οι στατικές ρυτίδες, με την αδρανοποίηση των μυών που είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία τους, επιτυγχάνεται η πλήρης αποφυγή τους. Στην περίπτωση που οι στατικές ρυτίδες έχουν ήδη σχηματισθεί, η δράση του φαρμάκου δεν επιτρέπει την κίνηση των μυών, ένα πράγμα που οδηγεί στη σταδιακή λείανση και μείωση του βάθους τους.

Πώς γίνεται η θεραπεία και πόσο διαρκεί;

Με τη χρήση μιας μικροσκοπικής βελόνας εγχύεται ελάχιστη ποσότητα του φαρμάκου στα σημεία που έχει καθορίσει ο γιατρός. Η όλη διαδικασία δε διαρκεί περισσότερο από 10 λεπτά και δεν προκαλείται καθόλου πόνος, παρά μόνο μια στιγμιαία ενόχληση στα σημεία όπου γίνεται η θεραπεία. Δεν είναι αναγκαία η χρήση αναισθητικού καθώς ο πόνος είναι ανεπαίσθητος και μπορείτε αμέσως μετά τη θεραπεία να επιστρέψετε κανονικά στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσω τη θεραπεία;

Η ιδανική ηλικία ποικίλει από άτομο σε άτομο μια και η δημιουργία των ρυτίδων δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία αλλά και από την ποιότητα του δέρματος και τη διάπλαση των μυών του προσώπου. Γι’ αυτό και προσπαθούμε συχνά να λειτουργήσουμε προληπτικά ώστε να καθυστερήσουμε ή και να αποτρέψουμε τη ρυτίδωσή του.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη θεραπεία;

Τα αποτελέσματα είναι πλήρως αναστρέψιμα κι έτσι δεν μπορούμε να μιλήσουμε για οποιαδήποτε μόνιμη παρενέργεια. Μετά τη θεραπεία, ενδέχεται να δημιουργηθούν μικροσκοπικές κοκκινίλες στα σημεία των εγχύσεων οι οποίες υποχωρούν μετά από 5 – 10 λεπτά. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι μέχρι την έξοδό σας από το ιατρείο, τα σημάδια αυτά θα έχουν εξαφανιστεί. Μπορείτε λοιπόν να συνεχίσετε τις δραστηριότητές σας χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πόσες φορές μπορώ να κάνω τη θεραπεία;

Σύμφωνα με κλινικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, όσες φορές και να προχωρήσει κανείς στη θεραπεία, το αποτέλεσμα παραμένει πάντα ίδιο. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, μετά από 3–4 θεραπείες, το μεσοδιάστημα μεταξύ 2 εφαρμογών αυξάνεται μια και «ξεχνάμε» να κάνουμε τις κινήσεις που προκαλούσαν τις ρυτίδες.

Πότε θα έχω ορατά αποτελέσματα και πόσο διαρκούν;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας αρχίζουν να γίνονται ορατά μετά από περίπου μια εβδομάδα. Η κινητικότητα των μυών θα επανέλθει σταδιακά. Συνήθως χρειάζονται 2 και σπάνια 3 θεραπείες το χρόνο για να διατηρηθεί το όμορφο αποτέλεσμα και να μην επιτρέψουμε στις ρυτίδες να εμφανιστούν και πάλι.

Μεσοθεραπεία

Η μεσοθεραπεία είναι μια μέθοδος κατά την οποία διοχετεύουμε μικρές ποσότητες φαρμακευτικών ουσιών, όπως υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, ένζυμα, αντιοξειδωτικές ουσίες σε ένα ορισμένο σημείο του σώματος.
Αυτό γίνεται με ανώδυνες μικροενέσεις στο χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματος (από αυτό προκύπτει και η ονομασία μεσοθεραπεία) με σκοπό την ανανέωση, τη βαθειά ενυδάτωση και τη σύσφιξη του δέρματος. Επίσης, προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης και αυξάνει τον μεταβολισμό.
Τα άτομα που έχουν κάνει τη θεραπεία αυτή περιγράφουν ότι το δέρμα τους έγινε πιο σφιχτό, ελαστικό, λαμπερό και ακτινοβολεί. Τα σημεία του σώματος, στα οποία μπορεί να εφαρμοστεί, είναι το πρόσωπο, ο λαιμός, το ντεκολτέ, τα χέρια ή άλλα τοπικά σημεία του σώματος.
Η έγχυση του μείγματος των παραπάνω ουσιών γίνεται με σύριγγες που έχουν μια πολύ λεπτή και μικρή βελόνα (τόσο μικρή όσο μια τρίχα από βλεφαρίδα) ή με μια ειδική συσκευή με μικροβελόνες χωρίς καθόλου πόνο. Η θεραπεία διαρκεί 15-20 λεπτά. Απαιτούνται περίπου 4-5 συνεδρίες ανά 10-15 ημέρες και θεραπείες συντήρησης του αποτελέσματος κάθε χρόνο.

Ανανέωση προσώπου

Peeling AHA (οξέα φρούτων)

TCA (ακμή, ανανέωση δέρματος, μέλασμα, πανάδες