Δερματολογία / Δερματοχειρουργική


Ακμή

Η εφηβεία είναι συχνά μια δύσκολη εποχή για το δέρμα. Το 80% των εφήβων εμφανίζουν μαύρα στίγματα μόλις μπουν στην εφηβεία… Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για προσωρινά προβλήματα που δεν θα πρέπει να διαρκούν, εκτός από μερικούς και μερικές που δυστυχώς ζουν για πολύ καιρό μ’ αυτά… ακόμη και μετά την εφηβεία.

Η ακμή εμφανίζεται στο 60 – 70 % του πληθυσμού εξίσου και στα δύο φύλλα. Αρχίζει συνήθως στην προεφηβική περίοδο, εξελίσσεται μέχρι την ηλικία της εφηβείας δηλαδή 16 – 17 ετών για τα κορίτσια και 17 – 18 για τα αγόρια. Τότε στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν αν και μπορεί να επιμένει στην ενήλική ζωή σε τουλάχιστον 20% των περιπτώσεων. Ορισμένοι ασθενείς έχουν οικογενειακό ιστορικό ακμής, γεγονός που υποδηλώνει την σημασία της γενετικής προδιάθεσης στην εμφάνιση της νόσου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η ακμή ευθύνεται για το σχηματισμό μόνιμων ουλών και δυσμορφίας με συνέπεια τη σημαντική διαταραχή της κοινωνικής ζωής του ατόμου και την επιβάρυνση της ψυχολογικής του κατάστασης. Η έγκαιρη θεραπεία και η αντιμετώπιση της ακμής οδηγεί στην αποφυγή αυτών των συνεπειών.
Είναι γεγονός, εφηβεία και ακμή συνήθως βαδίζουν χέρι – χέρι. Η εφηβεία είναι η περίοδος εκείνη της ζωής που σημαδεύεται από την έναρξη της λειτουργίας των αδένων αναπαραγωγής (οι ωοθήκες για τις έφηβες, οι όρχεις για τους εφήβους) και την παραγωγή ορμονών που θα «κατακλύσουν» τον οργανισμό. Οι σμηγματογόνοι αδένες που υπάρχουν στο δέρμα είναι πολύ ευαίσθητοι στα ανδρογόνα (στα κορίτσια τα ανδρογόνα παράγονται σε πιο μικρές ποσότητες, από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια).

 • Αυτοπαθογέννεια ακμής: Η παθογένεση της είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει ορμονικούς, φλεγμονώδεις και ανοσολογικούς μηχανισμούς. Η αντιμετώπιση της ακμής είναι πιο σύνθετη από όσο φαίνεται και η θεραπεία πρέπει να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό. Σε κάθε μορφή αντιστοιχεί και μια ειδική θεραπεία. Η θεραπεία διακρίνεται σε τοπική, συστηματική αγωγή ή γίνεται συνδυασμός θεραπειών.
 • Τοπικές θεραπείες: Πρόκειται για φάρμακα που δρουν απευθείας στα σπυράκια. Υπάρχουν πολλά είδη φαρμάκων όπως: τα φαγεσωρολυτικά, τα τοπικά αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Συχνά χρειάζεται να συνδυαστούν τα διάφορα φάρμακα.
 • Συστηματική αγωγή: Τα αντιβιοτικά φάρμακα χορηγούνται πολύ συχνά ως αγωγή που διαρκεί πολλούς μήνες. Όμως όταν η ακμή είναι βαριά και συνοδεύεται από έντονη φλεγμονή των μεγάλων σπυριών ή κύστεις ή όταν δεν βελτιώνεται ικανοποιητικά με τις θεραπείες που αναφέραμε παραπάνω, τότε καταφεύγουμε στην ισοτρετινοΐνη, ένα φάρμακο που ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδών. Η δράση της σε γενικές γραμμές, είναι θεαματική: μέσα σε λίγε ςεβδομάδες, η ισοτρετινοΐνη ξηραίνει τελείως τους σμηγματογόνους αδένες και η ακμή, τις περισσότερες φορές, βελτιώνεται σταθερά. Αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς η ισοτρετινοΐνη είναι ένα φάρμακο που απαιτεί αυστηρές προφυλάξεις. Έχει ανεπιθύμητες ενέργειες (ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων, καμιά φορά και διαταραχές του μεταβολισμού) και πάνω απ’ όλα, μπορεί να προκαλέσει βαριές παραμορφώσεις στο έμβρυο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς και 3 μήνες μετά τη διακοπή της.
 • Ορμονική θεραπεία σε γυναίκες: Όταν υπάρχει ορμονική διαταραχή, ενήλικη ακμή ή ακμή ανθεκτική σε άλλες θεραπείες.

Τα δερμοκαλλυντικά προϊόντα στην ακμή παράλληλα με προϊόντα υγιεινής και περιποίησης του ακμεϊκού δέρματος δεν πρέπει να είναι φαγεσωρογόνα, δηλαδή να μην προκαλούν την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων και ρυθμίζουν την υπερέκκριση σμήγματος και έχουν ήπια αντιφλεγμονώδη δράση. Μετά το τέλος της θεραπείας φλεγμονώδεις ερυθρές κηλίδες, που εμφανίζονται μετά την αποδρομή των βλαβών της ακμής, εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου και δεν είναι μόνιμες βλάβες. Όταν υπάρχουν ουλές αντιμετωπίζονται επεμβατικά είτε με laser ή χημικό peeling είτε με χειρουργική εντομή ή ένεση εμφυτευμάτων

Συμβουλές:
 • Διατροφή: Η υγιεινή διατροφή είναι πάντα ευεργετική για το δέρμα σας, όπως και για τη γενική κατάσταση της υγείας σας. Πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση γλυκών και πολύ λιπαρών τροφών.
 • Ήλιος και ακμή: Μπορεί να πιστέψατε ότι τα σπυράκια σας έχουν εξαφανισθεί, γιατί με την επίδραση του ήλιου, αυτά έχουν ξεραθεί. Το όμορφο μαύρισμα καλύπτει τα μαύρα στίγματα. Πράγματι, όταν μαυρίζουμε, το δέρμα μας γίνεται πιο παχύ. Οι πόροι κλείνουν. Το σμήγμα και τα κύτταρα «εισχωρούν» ακόμη πιο βαθιά μέσα στον τριχοσμηγματικό θύλακα και αυτός είναι ο λόγος που η επάνοδός μας από τις διακοπές σημαδεύεται από την εκρηκτική εμφάνιση μικροκύστεων. Επιπλέον, οι πρόσφατες ουλές ακμής, όταν εκτίθενται στον ήλιο, αφήνουν ένα καφετί, αντιαισθητικό λεκέ που μπορεί να παραμείνει στο δέρμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα γι’ αυτό πρέπει να γίνεται χρήση αντιηλιακού.
 • Καθαρισμός: Πρέπει να πλένετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ αλλά με το να σαπουνίζετε συνεχώς το δέρμα σας δεν θα απαλλαγείτε από την ακμή σας. Όσο πιο πολύ το τρίβετε, τόσο πιο λιπαρό γίνεται. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως αντιδραστική σμηγματόρροια. Πρέπει να χρησιμοποιείτε καθαριστικό σαπούνι κατάλληλο για δέρμα με τάση ακμής.

Μακιγιάζ: Το μακιγιάζ δεν απαγορεύεται, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιλέξετε υποαλλεργικά και μη φαγεσωρογόνα προϊόντα (λίγο ρουζ, μια μικρή ποσότητα πούδρας). Και για να καλύψετε τα μεγάλα αυτά σπυράκια ή εκείνη τη μικρή ουλή που σας ενοχλεί, υπάρχουν εξαιρετικά δερματολογικά καλυπτικά προϊόντα μακιγιάζ. Το βράδυ, μην πέσετε ποτέ για ύπνο χωρίς να αφαιρέσετε τέλεια το μακιγιάζ σας.

Τριχόπτωση

Είναι η κατάσταση κατά την οποία παρατηρείται απώλεια τριχών γενικευμένη ή εντοπισμένη σε παθολογικό βαθμό ( πάνω από 100 τρίχες ημερησίως). Τα αίτια ανάλογα με τον τύπο της τριχόπτωσης ποικίλουν ( ορμονικά , παθολογικά, εποχιακά, ψυχολογικά…) Ανάλογα της αιτίας ο δερματολόγος θα συστήσει την ανάλογη θεραπεία.

Ονυχομυκητίαση

Έλεγχος σπίλων

Ελιά Ελιά Μελάνωμα
Σχήμα Μάλλον στρογγυλό και ομοιόμορφο Ασυμμετρία/Asymmetry Ανομοιόμορφο
Περίγραμμα Ομοιόμορφο / γεωμετρικό Ανομοιόμορφο/ Δαντελωτό/Border
Χρώμα ένα μόνο χρώμα Περισσότερα από ένα/Color
Διάσταση κάτω από 6 mm Πάνω από 6 mm / Diameter
Εξέλιξη Σταθερό 6 μέγεθος Αύξηση μεγέθους / Evolution


Η όψη της έχει αλλάξει πρόσφατα σύμφωνα με τα πιο πάνω κριτήρια;
Σε περίπτωση ύποπτης ελιάς ή πρόσφατης αλλαγής της, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το δερματολόγο σας άμεσα, καθώς μόνο ο ειδικός μπορεί να κάνει σωστή διάγνωση. Η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική για την αντιμετώπιση του μελανώματος. Υιοθετήστε την αυτοεξέταση.
Πώς θα εξετάσετε το δέρμα σας;
Πραγματοποιήστε μια σύντομη αυτοεξέταση ακολουθώντας τη μέθοδο ABCDE, με τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός.
 1. Εξετάστε το πρόσωπο και τα αφτιά με τη βοήθεια ενός καθρέφτη. Για το τριχωτό της κεφαλής, χρησιμοποιήστε στεγνωτήρα μαλλιών (πιστολάκι).
 2. Παρατηρήστε τις παλάμες και το πάνω μέρος των χεριών χωρίς να ξεχνάτε τα νύχια. Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη εξετάστε τους αγκώνες, τους βραχίονες και τις μασχάλες.
 3. Κοιτάξτε προσεχτικά το λαιμό, το στήθος (καθώς και την περιοχή κάτω από αυτό στις γυναίκες) και την κοιλιά.
 4. Μπροστά σε έναν καθρέφτη, και με τη βοήθεια ενός καθρέφτη χειρός, εξετάστε τον αυχένα, τους ώμους, την πλάτη, τους γλουτούς, το πίσω μέρος των μηρών, των βραχιόνων και των αφτιών.
 5. Σε καθιστή στάση και με τη βοήθεια ενός καθρέφτη, παρατηρήστε το εσωτερικό μέρος των μερών, τις κνήμες, τα πόδια και τις πατούσες, χωρίς να παραλείψετε τα νύχια και την περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Αλλεργιολογικός έλεγχος (putch test)

Αφροδισιολογία

Ασχολείται με τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα δερματολογικά νοσήματα όπως : έρπις , κονδυλώματα, μύκητες, σύφιλη, βλεννόρροια κτλ.

Δερματοχειρουργική

Αφαίρεση καλοηθών-κακοηθών βλαβών του δέρματος

Διαθερμοπηξία (θηλώματα, σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις )

HPV

Ο Γεννητικός Ανθρώπινος Ιός των Θηλωμάτων ( HPV ) είναι ένας κοινός ιός. Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα κολλήσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τον ιό HPV. Υπάρχουν περισσότεροι από 40 τύποι του ιού αυτού, οι οποίοι μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή. Αυτοί οι τύποι μπορεί να προσβάλλουν την γεννητική περιοχή του άντρα και της γυναίκας δημιουργώντας τα γεννητικά κονδυλώματα. Οι ασθενείς με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (π.χ. HIV ), αναπτύσσουν συνήθως πιο σοβαρά κονδυλώματα, τα οποία δύσκολα αντιμετωπίζονται θεραπευτικά.

Σημεία/ Εκδηλώσεις των γεννητικών κονδυλωμάτων: Μία ή περισσότερες βλατιδώδεις βλάβες στο πέος, στους όρχεις, στη βουβωνική περιοχή, στους μηρούς, στον πρωκτό ή στα γεννητικά όργανα της γυναίκας. Τα κονδυλώματα μπορεί να είναι επαρμένα, επίπεδα ή να έχουν σχήμα ανθοκραμβοειδές. Συνήθως είναι ανώδυνα. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από εβδομάδες ή μήνες, ύστερα από τη σεξουαλική επαφή με προσβεβλημένο άτομο.

Ο ιός HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, συνήθως μέσω της σεξουαλικής επαφής από τον κόλπο και τον πρωκτό. Οι περισσότεροι άντρες και γυναίκες μπορεί να τον μεταδώσουν ή και να τους μεταδοθεί, χωρίς να το καταλάβουν. Άνδρες και γυναίκες μπορεί να έχουν προσβληθεί από τον ιό του HPV και να τους εμφανιστεί πολλά χρόνια μετά την HPV θετική σεξουαλική επαφή. Μέχρι σήμερα, δεν έχει εγκριθεί κάποια εξέταση, η οποία θα ανιχνεύει τον ιό HPV στον άντρα. Η μόνη εγκεκριμένη εξέταση είναι για τις γυναίκες και αποτελεί μέρος της εξέτασης για τον καρκίνο του τραχήλου( TEST PAP ).

Τις περισσότερες φορές τα γεννητικά κονδυλώματα είναι ορατά με το μάτι αλλά δεν υπάρχει θεραπεία. Υπάρχουν όμως τρόποι αντιμετώπισής τους καθώς μπορεί να θεραπευτούν με κάποιο τοπικό φάρμακο, να καυτηριαστούν ή να ψυχθούν. Αλλά επειδή συχνά τα κονδυλώματα υποτροπιάζουν μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός θεραπειών. Γι ‘ αυτό το λόγο υπάρχουν τρόποι μείωσης της πιθανότητας προσβολής από τον ιό HPV , όπως είναι η χρήση προφυλακτικού (πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα με σωστό τρόπο) καθώς μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού από σύντροφο σε σύντροφο ή την ανάπτυξη παθήσεων σχετιζόμενων με τον HPV. Αλλά ο ιός HPV μπορεί να προσβάλει περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό – άρα τα προφυλακτικά μπορεί να μην σας προφυλάσσουν εξολοκλήρου από τον HPV. Επίσης, υπάρχει ένα καινούργιο εμβόλιο κατά του HPV, το οποίο σχεδιάστηκε κυρίως για να προστατέψει από τον καρκίνο του τραχήλου και τα γεννητικά κονδυλώματα.

Σήμερα, έχει πάρει άδεια να χρησιμοποιείται από κορίτσια και γυναίκες 12-26 ετών. Μελέτες πραγματοποιούνται για να βρεθεί αν το εμβόλιο είναι ασφαλές και για τους άντρες κι αν μπορεί να τους προστατέψει από τα γεννητικά κονδυλώματα. Όμως παρόλα αυτά ο ερωτικός σας σύντροφος μπορεί να έχει HPV και να μην έχει γίνει αυτό αντιληπτό. Οι ερωτικοί σύντροφοι συνήθως μοιράζονται τον ιό HPV. Εάν είστε για πολύ καιρό μαζί, είναι πολύ πιθανό να έχετε ήδη προσβληθεί από τον ιό. Αν έχετε επαφή με νέο σύντροφο, η χρήση προφυλακτικού θα σας μειώσει τις πιθανότητες να προσβληθείτε από τον ιό HPV και τις σχετιζόμενες παθήσεις.

Κρυοχειρουργική (μυρμηγκιές, χηλοειδή, ακτινικές υπερκερατώσεις, κονδυλώματα)

Κρυοχειρουργική ή κρυοθεραπεία ονομάζεται η εφαρμογή ακραίου ψύχους με σκοπό την καταστροφή καλοήθων ή κακοήθων ανεπιθύμητων ιστών.
Αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια μια καθιερωμένη θεραπευτική μέθοδο. Τα τελευταία όμως χρόνια φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε ολοένα και περισσότερες νοσολογικές οντότητες, τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις, προσφέροντας μια εναλλακτική θεραπευτική παρέμβαση.