Κάλεσε μας - 210 777 7701
Η εφηβεία είναι συχνά μια δύσκολη εποχή για το δέρμα. Το 80% των εφήβων εμφανίζουν μαύρα στίγματα μόλις μπουν στην εφηβεία… Σε γενικές γραμμές, πρόκειται για προσωρινά προβλήματα που δεν θα πρέπει να διαρκούν, εκτός από μερικούς και μερικές που δυστυχώς ζουν για πολύ καιρό μ’ αυτά… ακόμη και μετά την εφηβεία.
Η ακμή εμφανίζεται στο 60 – 70 % του πληθυσμού εξίσου και στα δύο φύλλα. Αρχίζει συνήθως στην προεφηβική περίοδο, εξελίσσεται μέχρι την ηλικία της εφηβείας δηλαδή 16 – 17 ετών για τα κορίτσια και 17 – 18 για τα αγόρια.
Τότε στους περισσότερους ασθενείς τα συμπτώματα υποχωρούν αν και μπορεί να επιμένει στην ενήλική ζωή σε τουλάχιστον 20% των περιπτώσεων. Ορισμένοι ασθενείς έχουν οικογενειακό ιστορικό ακμής, γεγονός που υποδηλώνει την σημασία της γενετικής προδιάθεσης στην εμφάνιση της νόσου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η ακμή ευθύνεται για το σχηματισμό μόνιμων ουλών και δυσμορφίας με συνέπεια τη σημαντική διαταραχή της κοινωνικής ζωής του ατόμου και την επιβάρυνση της ψυχολογικής του κατάστασης.
Η έγκαιρη θεραπεία και η αντιμετώπιση της ακμής οδηγεί στην αποφυγή αυτών των συνεπειών.
Είναι γεγονός, εφηβεία και ακμή συνήθως βαδίζουν χέρι – χέρι. Η εφηβεία είναι η περίοδος εκείνη της ζωής που σημαδεύεται από την έναρξη της λειτουργίας των αδένων αναπαραγωγής (οι ωοθήκες για τις έφηβες, οι όρχεις για τους εφήβους) και την παραγωγή ορμονών που θα «κατακλύσουν» τον οργανισμό.
Οι σμηγματογόνοι αδένες που υπάρχουν στο δέρμα είναι πολύ ευαίσθητοι στα ανδρογόνα (στα κορίτσια τα ανδρογόνα παράγονται σε πιο μικρές ποσότητες, από τις ωοθήκες και τα επινεφρίδια).
Η παθογένεση της είναι πολυπαραγοντική και περιλαμβάνει ορμονικούς, φλεγμονώδεις και ανοσολογικούς μηχανισμούς.
Η αντιμετώπιση της ακμής είναι πιο σύνθετη από όσο φαίνεται και η θεραπεία πρέπει να ξεκινάει το συντομότερο δυνατό.
Σε κάθε μορφή αντιστοιχεί και μια ειδική θεραπεία. Η θεραπεία διακρίνεται σε τοπική, συστηματική αγωγή ή γίνεται συνδυασμός θεραπειών.
Πρόκειται για φάρμακα που δρουν απευθείας στα σπυράκια.
Υπάρχουν πολλά είδη φαρμάκων όπως: τα φαγεσωρολυτικά, τα τοπικά αντιβιοτικά και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα.
Συχνά χρειάζεται να συνδυαστούν τα διάφορα φάρμακα.
Τα αντιβιοτικά φάρμακα χορηγούνται πολύ συχνά ως αγωγή που διαρκεί πολλούς μήνες.
Όμως όταν η ακμή είναι βαριά και συνοδεύεται από έντονη φλεγμονή των μεγάλων σπυριών ή κύστεις ή όταν δεν βελτιώνεται ικανοποιητικά με τις θεραπείες που αναφέραμε παραπάνω, τότε καταφεύγουμε στην ισοτρετινοΐνη, ένα φάρμακο που ανήκει στην οικογένεια των ρετινοειδών.
Η δράση της σε γενικές γραμμές, είναι θεαματική: μέσα σε λίγε ςεβδομάδες, η ισοτρετινοΐνη ξηραίνει τελείως τους σμηγματογόνους αδένες και η ακμή, τις περισσότερες φορές, βελτιώνεται σταθερά.
Αλλά χρειάζεται προσοχή, καθώς η ισοτρετινοΐνη είναι ένα φάρμακο που απαιτεί αυστηρές προφυλάξεις.
Έχει ανεπιθύμητες ενέργειες (ξηρότητα του δέρματος και των βλεννογόνων, καμιά φορά και διαταραχές του μεταβολισμού) και πάνω απ’ όλα, μπορεί να προκαλέσει βαριές παραμορφώσεις στο έμβρυο.
Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της θεραπείας καθώς και 3 μήνες μετά τη διακοπή της.
Όταν υπάρχει ορμονική διαταραχή, ενήλικη ακμή ή ακμή ανθεκτική σε άλλες θεραπείες.
Τα δερμοκαλλυντικά προϊόντα στην ακμή παράλληλα με προϊόντα υγιεινής και περιποίησης του ακμεϊκού δέρματος δεν πρέπει να είναι φαγεσωρογόνα, δηλαδή να μην προκαλούν την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων και ρυθμίζουν την υπερέκκριση σμήγματος και έχουν ήπια αντιφλεγμονώδη δράση.
Μετά το τέλος της θεραπείας φλεγμονώδεις ερυθρές κηλίδες, που εμφανίζονται μετά την αποδρομή των βλαβών της ακμής, εξασθενούν με την πάροδο του χρόνου και δεν είναι μόνιμες βλάβες.
Όταν υπάρχουν ουλές αντιμετωπίζονται επεμβατικά είτε με laser ή χημικό peeling είτε με χειρουργική εντομή ή ένεση εμφυτευμάτων