Laser Θεραπεια

Laser Θεραπεία

Κατά τα τελευταία 20 χρόνια σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία λέιζερ έχει φέρει επανάσταση στη χρήση και εφαρμογή ως θεραπεία πολλών παθήσεων του δέρματος και συγγενών βλαβών, συμπεριλαμβανομένων των αγγειακών και χρωματικών αλλοιώσεων, την αφαίρεση των τατουάζ, των ουλών και ρυτίδων.

Σήμερα υπάρχει ένα ευρύ φάσμα λέιζερ που είναι διαθέσιμο για την ανάπλαση και την αναζωογόνηση του δέρματος.

Το Φως του λέιζερ μπορεί να εστιαστεί με ακρίβεια σε μικρά σημεία με πολύ υψηλή ενέργεια. Το φως παράγεται εντός μιας οπτικής κοιλότητας που περιέχει ένα μέσο, το οποίο μπορεί να είναι αέριο όπως, αργόν, κρυπτόν, διοξείδιο του άνθρακα, υγρό ή στερεό όπως, ρουμπίνι, νεοδύμιο: ύττριο-αλουμίνιο-γρανάτης, αλεξανδρίτης.

Η διαδικασία περιλαμβάνει τη διέγερση των μορίων μέσω του λέιζερ, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση ενός φωτονίου του φωτός καθώς επιστρέφει σε μια σταθερή κατάσταση.

Κάθε μέσο παράγει ένα συγκεκριμένο μήκος κύματος φωτός, το οποίο μπορεί να είναι εντός του ορατού φάσματος (βιολετί 400 έως κόκκινο 700nm) ή υπέρυθρο φάσμα (πάνω από 700 nm).

Οι αγγειακές βλάβες του δέρματος περιέχουν οξυγονωμένη αιμοσφαιρίνη, η οποία απορροφά έντονα το ορατό φως σε 418, 542 και 577 nm, ενώ οι μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος περιέχουν μελανίνη, η οποία έχει ένα ευρύ φάσμα απορρόφησης στο ορατό και το υπέρυθρο μήκος κύματος.

Τα λέιζερ με υπέρυθρες είναι σε γενικές γραμμές καταστροφικά επειδή απορροφώνται από το νερό εντός και μεταξύ των κυττάρων του δέρματος, τα οποία κύτταρα είναι κατά 70-90% νερό.

Στόχος είναι να εστιαστούν οι βλάβες χωρίς να επηρεαστεί ο περιβάλλον ιστός. Με τους σύντομους παλμούς μειώνεται η ανάπτυξη της θερμότητας αποτρέποντας έτσι την θερμική βλάβη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ουλές.

Εφαρμογές Laser

 • Ανάπλαση – Σύσφιξη επιδερμίδας
 • Ευρυαγγείες προσώπου – κάτω άκρων
 • Πρόσφατες ουλές ακμής
 • Αποτρίχωση
 • Κηλίδες

Συστήματα Laser τύπου : Gentle – Nd. YAG , Αλεξανδρίτη

Τα συστήματα έχουν έγκριση για τις εξής εφαρμογές:
Μόνιμα αποτελέσματα στην αποτρίχωση, αγγεία, ανάπλαση, σύσφιξη επιδερμίδας από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων Αμερικής (F.D.A.).

Πως επιτυγχάνεται η θεραπεία με το Laser

Το Laser εκπέμπει μια ακτίνα υψηλής έντασης φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος που διαπερνά την επιδερμίδα και μεταφέρει συγκεκριμένη ποσότητα ενέργειας που κατευθύνεται σε συγκεκριμένο στόχο, π.χ. θύλακα της τρίχας ή αγγείο ή ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης.

Ο μηχανισμός ψύξης προστατεύει τα επιφανειακά στρώματα της επιδερμίδας με την εκπομπή, πριν από κάθε παλμό του Laser, συγκεκριμένης ποσότητας ψύξης συμβάλλοντας στην αποφυγή ανεπιθύμητων παρενεργειών και έτσι η θεραπεία είναι αποτελεσματική και ανώδυνη.

Φωτογήρανση – Σύσφιξη Επιδερμίδας:

Η γήρανση της επιδερμίδας είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο και εκδηλώνεται με την εμφάνιση καφέ κηλίδων, ευρυαγγειών, ρυτίδων και σε ποιο έντονο στάδιο με την χαλάρωση της επιδερμίδας.

Η μέθοδος είναι μη επεμβατική και το GentleYAG, θεωρείται το πιο εξειδικευμένο laser αντιγήρανσης. Δρα με πολλαπλό τρόπο τόσο στην άμεση σύσφιξη της επιδερμίδας δρώντας στο υπάρχον κολλαγόνο όσο και στη σταδιακή παραγωγή νέου οργανωμένου κολλαγόνου.

Η διάρκεια του αποτελέσματος μπορεί να φτάσει και τους 12-18 μήνες και εξαρτάται από τη φυσική διαδικασία γήρανσης του δέρματος για κάθε ασθενή. Χρησιμοποιείται τόσο στο πρόσωπο, όσο και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπου υπάρχει χαλάρωση της επιδερμίδας.

Η θεραπεία περιλαμβάνει

 • Χρήση προστατευτικών γυαλιών για την προστασία των ματιών του ασθενή και του γιατρού κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
 • Χρήση μικρής χειρολαβής που έρχεται σε επαφή με την επιδερμίδα για τη μετάδοση του laser.
 • Μια μικροποσότητα ψυκτικού αερίου πέφτει επιλεκτικά πάνω στην επιδερμίδα λίγο πριν από κάθε παλμό του laser, ψύχοντας την επιδερμίδα.
 • Ένας αριθμός ασθενών ξαφνιάζονται στην αρχή της θεραπείας από την αίσθηση του συστήματος ψύξης.
 • Ο βαθμός αίσθησης είναι διαφορετικός από ασθενή σε ασθενή ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιπρόσθετα τοπική αναισθησία αν αυτό ζητηθεί(πάγος).
 • Ο χρόνος θεραπείας είναι από 10 λεπτά έως 1 ώρα και εξαρτάται από την περιοχή της θεραπείας.
 • Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του αμέσως μετά τη θεραπεία.
 • Η περιοχή θεραπείας μπορεί να γίνει ροζ ή ελαφρώς κόκκινη σε χρόνο περίπου 30 λεπτών μετά τη θεραπεία και αυτό μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως ένα εικοσιτετράωρο. Τα συμπτώματα αυτά μπορούν να περιοριστούν με την εφαρμογή πάγου ή ενυδατικών κρεμών στην περιοχή.

Τι προφυλάξεις πρέπει να πάρετε πριν και μετά τη θεραπεία;

Να αποφεύγετε την πολύωρη έκθεση στον ήλιο για χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων πριν τη θεραπεία, και μετά τη θεραπεία για όσο χρονικό διάστημα σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας.

Για την αποτρίχωση να αποφεύγετε το ξάνοιγμα χρώματος της τρίχας και την αποτρίχωση με κερί για 4 έως 6 εβδομάδες πριν τη θεραπεία.

Εάν είστε πρόσφατα μαυρισμένη ή η επιδερμίδα σας είναι σκουρόχρωμη, τότε θα πρέπει να γίνει κατάλληλη προετοιμασία της επιδερμίδας για χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων πριν τη θεραπεία.

Πόσες θεραπείες θα χρειαστούν;

Αποτρίχωση
Αγγεία
Σύσφιξη επιδερμίδας / Θεραπεία αντιγήρανσης