Aισθητικη Δερματολογια

Botox

H πιο δραστική μη επεμβατική θεραπεία για τις δυναμικές ρυτίδες του προσώπου.

Το bοtοx (μπότοξ) είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τις δυναμικές ρυτίδες του προσώπου, δηλαδή τις ρυτίδες που δημιουργούνται από συνηθισμένες εκφράσεις, όπως είναι το γέλιο, η έκπληξη, η συνοφρύωση, ο θυμός και άλλες.

Οι μυϊκοί σπασμοί που πραγματοποιούνται τη στιγμή της έκφρασης, έχουν ως αποτέλεσμα να προκαλούν στο δέρμα λεπτές ή βαθύτερες ρυτίδες, που πλήττουν τη νεανικότητα και τη λάμψη του.

Το bοtοx δρα ακριβώς στη ρίζα του προβλήματος, καθώς έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την κινητικότητα των μυών (δερματικούς ή μιμικούς μυς) και επομένως να αποτρέπει την εμφάνιση ρυτίδων στο υπερκείμενο δέρμα.

Πρόκειται για μία ενέσιμη θεραπεία που βασίζεται στην έγχυση μιας ειδικής νευροτοξίνης, της λεγόμενης βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α ή αλλιώς αλλαντικής τοξίνης, η οποία όταν εφαρμόζεται από έμπειρο δερματολόγο στην ενδεικνυόμενη δοσολογία, είναι απολύτως ασφαλής για τον οργανισμό.

Αν και το αποτέλεσμα είναι θεαματικό, δεν αλλάζει ριζικά την όψη του προσώπου σας. Οι μύες απλά χαλαρώνουν, επομένως εσείς μπορείτε ακόμα να χαμογελάτε, να συνοφρυώνεστε ή να κοιτάζετε έκπληκτοι χωρίς όμως να «τσαλακώνεται» το δέρμα σας!

Step by step

Πάντα προηγείται μία συζήτηση με τον γιατρό σχετικά με τις επιθυμίες σας. Αφού συναξιολογήσει την κατάσταση και τον τύπο του δέρματος σας, την ηλικία και τις προσδοκίες σας, ο γιατρός διαμορφώνει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για να σας προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ο γιατρός σας ζητάει να λάβετε συγκεκριμένες εκφράσεις (χαμόγελο, έκπληξη, θυμός, συνοφρύωση) και σημειώνει πάνω στο δέρμα του προσώπου σας με ειδικό μολύβι τα σημεία όπου θα γίνουν οι εγχύσεις. Στο στάδιο αυτό, καθορίζονται οι μονάδες botox (units) που θα χρειαστούν για ένα άριστο αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η στιγμή που μπορείτε να χαλαρώσετε και να απολαύσετε τη θεραπεία σας. Μέσα σε 5-10 λεπτά, ο γιατρός ολοκληρώνει τις μικροεγχύσεις στα προκαθορισμένα σημεία με ειδική τεχνική που καθιστά την εφαρμογή ανώδυνη. Ωστόσο, εάν το επιθυμείτε, μπορείτε να ζητήσετε να προηγηθεί τοπική εφαρμογή κρύας κομπρέσας ή αναισθητικής κρέμας ώστε η περιοχή να μουδιάσει.

Ο γιατρός καταγράφει στο αρχείο σας το πλάνο της θεραπείας (ζώνες προσώπου) και τον αριθμό των μονάδων μπότοξ που χρησιμοποιήθηκαν ανά περιοχή. Επαναπρογραμματίζετε ραντεβού μετά από περίπου 15-20 ημέρες, όταν πλέον θα είναι ορατή η πλήρης δράση της θεραπείας, ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν ορισμένα σημεία χρήζουν ενίσχυσης (retouch).

Περιοχές εφαρμογής

 • Ρυτίδες μετώπου (ρυτίδες έκπληξης)
 • Ρυτίδες μεσόφρυου (ρυτίδες θυμού ή συνοφρύωσης)
 • Ρυτίδες ματιών (πόδι χήνας)
 • Ρυτίδες μύτης (bunny lines)
 • Ρυτίδες στόματος και χειλιών
 • Ρυτίδες θλίψης (marionette lines)
 • Σούφρωμα πηγουνιού
 • Ρυτίδες λαιμού

Πριν τη θεραπεία

 • Μία βδομάδα νωρίτερα, συστήνεται να διακόψετε τη λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων ή συμπληρωμάτων διατροφής που ρευστοποιούν το αίμα, όπως ασπιρίνη, ιβουπροφένη, αντιπηκτικά, βιταμίνη Ε, Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, gingko biloba και ginseng. Με τον τρόπο αυτόν, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα να εμφανιστούν μώλωπες στα σημεία των εγχύσεων μετά τη διαδικασία.

Μετά τη θεραπεία

 • Μπορείτε να εφαρμόσετε κανονικά το μακιγιάζ σας αμέσως μετά τη θεραπεία.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών για 24 ώρες.
 • Συστήνεται να αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση και τις βαριές χειρωνακτικές εργασίες για 2-3 ημέρες. Η έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως η άρση βάρους καθώς οι αερόβιες ασκήσεις, αυξάνουν την καρδιακή συχνότητα και τη ροή του αίματος, που εμποδίζοντας έτσι τα τραυματισμένα αιμοφόρα αγγεία στα σημεία των εγχύσεων να επουλωθούν γρήγορα.
 • Αν εμφανίσετε μώλωπες στα σημεία των εγχύσεων, μπορείτε να τους αντιμετωπίσετε με τοπική εφαρμογή κρέμας με βάση την arnica.
 • Αποφύγετε να αγγίζετε ή να πειράζετε την περιοχή της θεραπείας για τις επόμενες τουλάχιστον 6 ώρες μετά την εφαρμογή. Αντενδείκνυται οποιοδήποτε μασάζ ή πίεση στην περιοχή.
 • Αποφύγετε να κοιμηθείτε για τις επόμενες τουλάχιστον 3-4 ώρες μετά τη θεραπεία, ώστε να μην τρίψετε ή πιέσετε ασυναίσθητα την περιοχή της εφαρμογής. Το πρώτο βράδυ μετά την εφαρμογή, προτιμήστε να κοιμηθείτε με το κεφάλι σας υπερυψωμένο χρησιμοποιώντας έξτρα μαξιλάρια.
 • Για να καταπραΰνετε τυχόν οίδημα στην περιοχή, μπορείτε να εφαρμόζετε απαλά μία κρύα κομπρέσα για 5-10 λεπτά κάθε μία ώρα.

6 tips για να διαρκέσει

Ηλιοπροστασία
Περιποίηση δέρματος
Υγιεινή διατροφή
Συμπλήρωμα ψευδάργυρου
Λιγότερο άγχος
Συντήρηση αποτελέσματος